Istorie
În nordul îndepărtat al României, la graniţa dintre Maramureş şi Bucovina, stă pitită între munţi o comună a cărei istorie aduce aminte de încăpăţânarea răzeşilor lui Ştefan cel Mare. Ciocăneşti, un nume care nu are nimic special până când afli povestea locului. Istoria comunei se pierde în negura vremii, urmaşii celor care şi-au aşezat vatra aici spunând că este greu de stabilit data exact când s-a născut comunitatea pentru că la începutul secolului 20, un incediu puternic a distrus primăria şi biserica şi odată cu ele au dispărut şi ceasloavele oficiale. Chiar dacă actele s-au pierdut, povestea satului şi a unicităţii lui s-a păstrat. Ciocăneşti este singura localitate din România unde casele oamenilor sunt decorate asemenea ouălor de Paşti. O întâmplare s-a transformat în tradiţie, tradiţie păstrată şi în zilele noastre în ciuda vicisitudinilor istoriei şi a greutăţilor vieţii.
Înainte de casele decorate, comuna s-a făcut remarcată prin talentul încondeierii ouălor, primul mare meşter fiind „bădiţa secretaru” Dumitru Giosan. În 1900, ouăle încondeiate de el erau bijuterii. Acesta s-a îngrijit să transmită obiceiul urmaşilor săi aşa încât astăzi, în Muzeul din localitate se găseşte un ou încondeiat în 1941, care este în bună stare.
După ce la 1900, le-a ars arhiva, în anii 65, comuniştii au desfiinţat comuna ca organizare de sine stătătoare. Nu au reuşit să desfiinţeze vatra satului iar tradiţia, spun oamenii, este ceea ce a păstrat unitatea satului. După 1989, primăria a reuşit să obţină revenirea comunei la vechiul statut.
Dacă nu se ştie exact data la care a început încondeierea ouălor, se ştie cu exactitate când a început decorarea cu motive geometrizate a caselor. Pe la jumătatea secolului trecut, o femeie cochetă dn sat, Leontina Țăranu şi-a renovat casa şi i-a cerut meşterului să o facă cea mai frumoasă din sat. După ce a stat şi s-a gândit, meşterul i-a propus să-şi picteze casa ca şi cum ar fi un ou. Leontina a acceptat iar meşterul i-a desenat un model special, ales de pe catrinţa bucovinencei. Rezultatul a fost atât de frumos şi spectaculos încât mulţi localnici i-au cerut Leontinei să le spună cum a făcut. Leontina a refuzat multă vreme, pentru că voia să aibă o casă unică. Aşa de mult le-a plăcut şi vecinilor din alte sate încât unul dintre ei s-a înarmat cu un binoclu, s-a furişat în podul unei case din vecinătate şi a copiat pe hârtie modelul. Nu a ieşit la fel de frumos, dar pentru meşter acesta a fost semnul că a reuşit o capodoperă şi a decis să picteze şi alte case.
Azi, în comuna Ciocăneşti sunt mai mult de 700 de case din care majoritatea sunt pictate de meşteri special tocmiţi. Pentru că vara e scurtă, mulţi oameni sunt în vârstă şi sunt puţini meşteri, casele sunt renovate încetul cu încetul.
Cum ar fi să schimbăm faţa comunei, într-o singură vară? Aceasta a fost provocarea.
Înfrăţirea
Campania Redescoperă Culorile României începe din Bucovina. Din Ciocăneşti, locul în care tradiţia a ţinut loc de vatră a satului.
Am ales Ciocănești ca primă comunitate rurală pentru că este un exemplu de SE POATE. Ciocănești este localitatea din România în care prin Hotărâre de Consiliu Local este obligatorie păstrarea arhitecturii locale și pictarea caselor, în conformitate cu specificul zonei.
Povestea caselor pictate de la Ciocănești începe la 1950 când o localnică a dorit să își împodobească casa pe exterior altfel. Meșterul popular Dumitru Tomoiagă a ajutat-o! Și așa a început tradiția ‘’puilor’’ de pe case – brâie de tencuială, sculptate cu motive populare, umplute cu vopsea colorată.
Cei 3 copii ai lui Dumitru Tomoiagă sunt astăzi meșteri populari, pictează casele din Ciocănești și îi învață arta lor pe cei tineri. Avem doi ambasadori ai Culorii din Ciocănești – dl. Gheorghe Tomoiagă, meșter popular și fiul întemeitorului acestei tradiții, alături de Luminița Niculiță, care la 12 ani a cîștigat numeroase concursuri naționale și internaționale la încondeiere de ouă, cu modele din Ciocănești.
În 2015 Policolor oferă materialele necesare pentru amenajarea exerioară și pictarea a 180 dintre casele existente și pentru renovarea a două dintre cele mai importante spaţii în care este depozitată istoria locului: Muzeul Etnografic şi Muzeul Ouălor Încondeiate. Vă invitam la Ciocănești, când se vor finaliza lucrările, pentru a vizita unul dintre cele mai frumoase sate din România!
Și anunțăm, în premieră națională, înfrățirea Ciocănești cu producătorul român Policolor. Este primul exemplu de acest fel în România și repezintă un angajament comun și durabil.
Lucrările de renovare vor începe la finalul lunii aprilie, când vine primăvara şi la Ciocăneşti, și se vor termina până la sărbătoarea Sfintei Marii, din 15 august, când localitatea este gazda unuia dintre cele mai vechi festivaluri: Festivalul Păstrăvului.