Locomotiva HORA – prima galerie cu tradiție pleacă în călătorie cu „Trenurile Soarelui”

De astăzi, pasagerii care aleg să călătorescă spre Litoralul Mării Negre au ocazia să admire și să călătorească cu un tren care iese din tipare prin galeria de artă neconvențională de pe locomotivă. 

Locomotiva Hora, botezată astfel de artistul vizual Carmen Nistor datorită motivelor transpuse de pe costumele populare românești pe exteriorul locomotivei electrice, este rezultatul colaborării dintre CFR Călători, operatorul național de tansport feroviar călători, Policolor, cel mai longeviv brand românesc de lacuri și vopsele și Carmen Nistor, artist vizual, pasionat de transpunerea culorilor și motivelor românești pe suprafețe neconvenționale.

„Sper ca locomotiva HORA să aducă mai aproape pasagerii noștri nu numai de destinațiile lor, dar și de simbolurile și tradițiile românești. CFR Călători este deschisă proiectelor cu implicare în viața comunității prin care trenul este promovat ca mijlocul de transport cel mai prietenos cu mediul înconjurător”, a declarat Iosif SZENTES, directorul general al CFR Călători, înaintea primei curse a trenului tractat de locomotivă.

„Suntem bucuroși că am reușit să încheiem cu succes un proiect care iese din cotidian și,  astfel, să oferim o valență nouă celui mai cunoscut producător român de lacuri și vopsele auto. Am reușit, în timp record, să facem o echipă închegată alături de Carmen Nistor și de colegii de la CFR Călători și suntem convinși că rezultatul acestui efort extraordinar va fi apreciat de public”, a declarat Cristian CRĂINICEANU, directorul diviziei Policolor Automotive.

Proiectul Moving Art – HORA este parte a campaniei Culorile României și se bucură de susținerea Policolor și CFR Călători, două branduri românești cu tradiție, care vor aduce în premieră culoare și un transport prietenos călătorilor. Proiectul promovează într-o manieră inedită, tradițiile românești – Hora, aducându-le în atenția tuturor într-o formă neconvențională, dar atractivă.

Pentru realizarea proiectului, artistul vizual Carmen Nistor și-a mutat atelierul de pictură în Depou și, în timp record, a finalizat pictura de peste 150 mp, folosindu-se exclusiv de pensulă.

„Acest proiect a constituit o adevărată provocare datorită dimensiunii asumate, a specificului suprafeței și a limitărilor impuse de anumite repere ale locomotivei. Am gândit proiectul la începutul primăverii și mă bucur că am găsit în CFR Călători și Policolor parteneri de proiect, deschiși transformărilor spectaculoase. Făcând abstracție de lunile de research și identificare de soluții și concept, pentru pictarea efectivă mi-am depășit recordul personal de lucru. Pentru ca locomotiva să pornească astăzi în cursă am lucrat timp de 5 zile, însumat aproximativ 64 de ore. Am avut alături o echipă minunată, începând de la lucrătorii din Depou care au curățat atât de bine suprafața încât nu a mai fost necesară degresarea specifică și terminând cu echipa Policolor care a lucrat pe final, pentru fixarea lucrării”, a declarat Carmen Nistor, ambasador în proiectul Culorile României.

În executarea picturii s-au utilizat materiale specifice furnizate de Policolor Automotive – divizia auto a producătorului român, rezistente la condițiile de exploatare a locomotivei și la cele de mediu.

Locomotiva HORA va străbate traseul București-Constanța până la 15 septembrie cu „Trenurile Soarelui”, iar din toamnă aceasta va ajunge și în alte puncte turistice din România, promovând în continuare simbolurile tradiționale.

„Trenurile Soarelui este programul estival de transport al CFR Călători care a început la 12 iunie și se va încheia la 15 septembrie a.c.

În primele două săptămâni de la startul progamului, acestea au transportat zilnic peste 18.500 pasageri.

***

CFR Călători este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează transportul public de călători pe calea ferată. CFR Călători contribuie la libera circulaţie a persoanelor în interiorul şi în afara ţării, în condiții ecologice și de siguranță. Politica pe care managementul companiei o promovează este de a furniza servicii de transport feroviar de pasageri de calitate, cu un angajament față de societate în sensul garantării accesibilității pentru toate categoriile de cetăţeni.

Carmen Nistor este artist vizual și doctorand in Arte vizuale la Universitatea Națională de Arte din București, cu numeroase expoziții naționale și internaționale. Povestea de viață a lui Carmen este una inedită- după 13 ani de activitate în marketing, lucrând pentru companii multinaționale, a decis să-și urmeze vocația de artist. A renunțat la o carieră strălucită în busines și o ia de la zero, inclusiv din punct de vedere al studiilor prin înscrierea și absolvirea Artelor. La 6 ani după acel moment, Carmen este un artist care impresionează prin pasiune, a expus la New York, Varna, Bucuresti, Cluj propriile sale expoziții și  gândește noi și noi proiecte de artă inovative. Recent, Carmen Nistor a avut prima expoziție solo de grafică la Diubai International Art Center – Gallery 76, cea mai veche galerie publică de artă din Dubai.

Policolor, producător român de lacuri şi vopsele, este liderul regional în zona de SE europeană. Policolor Automotive este divizia specializată în soluții pentru autorefinish a Policolor, cel mai mare producător cu traditie pe piata din România (din 1965). Cu o istorie de 50 de ani în industria vopselelor auto, Policolor Automotive este compania cu un nivel avansat de experiență în producerea de vopsele auto și de sisteme complete pentru refinisarea autovehiculelor. Policolor Automotive este prezent în sectorul de autorefinish local prin sistemele complete Klar Professional, Klar Ultra, care beneficiază de sisteme profesionale de mixing și prin gamele Silverpol și Emaur.