





Proiectul aferent primului vapor a fost implementat în intervalul iunie – august 2015 prin desfășurarea unui concurs de creație care a implicat mediul universitar din București și Constanța și care a înregistrat 102 participanți ce au depus peste 50 de proiecte de creație. Dintre acestea, 33 au respectat toate regulile concursului și brief-ul de creație, au fost declarate eligibile și au intrat în etapa de jurizare.
„Este o onoare pentru mine că lucrarea Marea la răsărit, integrată urban a fost aleasă de către juriu pentru a decora primul vapor. Am conceput această creație folosind designul geometric pentru a stabili o relație spațială între publicul spectator și obiectul de artă urbană. Cred că răsăritul la malul mării este un simbol recognoscibil și care va rămâne cu fiecare dintre noi odată ce am privit vaporul”, a declarat Irina Mihaela Mocanu, tânăra absolventă a Universității de Arhitectură Ion Mincu, cosemnatară a proiectului care a câștigat concursul. Câștigătoarele concursului au intrat în posesia premiului de 1.000 de euro acordat de către Policolor.
Pentru transformarea vaporului au fost necesari circa 300 de litri de vopsea, furnizați de către Policolor, iar costurile de implementare, care includ valoarea materialelor, costurile conexe și valoarea premiului acordat câștigătorilor, se ridică la 7.500 de euro.
Lucrarea „Marea la răsărit, integrată urban” a fost pusă în practică de către o echipă formată din 23 de voluntari – studenți și absolvenți de arhitectură, urbanism și arte plastice, și a necesitat 2.000 de ore de muncă.